Libanon, Jordanië en Egypte, wijn uit het Midden-Oosten in Nederland

Door Mark Bergevoet

Vrijdag 21 september vond er een bijzonder wijnevenement plaats in het oosten van Nederland. Bij Landgoed Montferland in Zeddam presenteerden 10 wijnmakers en medewerkers hun wijnen uit Libanon, Jordanië en Egypte. Dit evenement is opgezet door de vinologen Ronnie Brouwer (sommelier De Kromme Dissel*) en Mark Bergevoet (eigenaar Glasses Wines).

Waardering
Naast de bekende huizen als Chateau Musar, Ksara en Chateau St Thomas, konden de bezoekers ook wijnen proeven van onbekende huizen als “Kourum de Nile” uit Egypte en “Saint Georges” van wijnmaker Omar Zomut uit Jordanië. Eigenaar Zomot was speciaal voor dit evenement naar Nederland gekomen en was verbaasd over de grote opkomst van zowel journalisten als amateurproevers: “Wij worden nog niet gezien als een wijnland en dat zal voorlopig wel zo blijven, maar dankzij dit soort evenementen krijgen de wijnen die we maken wel waardering”.

“Eerste wijnmaker van de Sahara”
Wijnmaker Zomut gebruikt traditionele druivenrassen, onder andere Chardonnay, Merlot en Pinot Noir. Brouwer en Bergevoet prezen de vooruitstrevendheid van Omar, maar moesten toch ook een kanttekening plaatsen bij zijn Sauvignon Blanc. Brouwer: “Een Sauvignon Blanc moet zuren bevatten en dat is moeilijk te behouden in het warme klimaat als Jordanië. Ondanks de moderne (koel)technieken mist deze wijn zijn typische frisheid”. Bergevoet was zeer te spreken over de kwaliteit uit Egypte: “De Blanc de Noir, een witte wijn van rode Grenache-druiven gemaakt door Sahara Vineyards, heeft sap, body, lengte en is zeer breed inzetbaar in de gastronomie”. Deze wijn komt van een wijngaard 50 kilometer ten noorden van Cairo en is gemaakt door Karim Hwaidak, een succesvolle ondernemer die de titel “Eerste wijnmaker van de Sahara” heeft gekregen.

Tevens stonden de wijnen van Chateau Nakad op de proeftafel. Het wijnhuis is gesticht in 1923 door Salim Nakad. Het heeft zijn grote doorbraak meegemaakt in 2002 toen hun ‘Chateau 1998’ in Canada onderscheiden werd met goud, als enige Libanees wijnhuis!

“Primeur Piraat”
Er stond zelfs een wijn waar nog geen etiket op zat en deze wijn stond op de proeflijst als “Primeur Piraat”. Degenen die navroegen, kwamen erachter dat Brouwer en Bergevoet dit wijnhuis onlangs in Libanon ontdekt hadden. Het chateau zelf was echter nog niet eens klaar voor export: “We moeten nog een naam verzinnen en een etiket ontwerpen,” aldus de organisatoren, “maar de wijn zelf willen we u niet onthouden. Waarschijnlijk gaan we dit chateau begin volgend jaar in Nederland officieel presenteren.”

De organisatie hoopt dat de sommeliers in Nederland nu nog meer van de gebaande paden gaan en meer met deze wijnen zullen werken.

Links Ronnie Brouwer (Oud Sommelier De Librije***, Winnaar Gran prix Saint Hubert 2008, Nu sommelier De Kromme Dissel* in Heelsum). Rechts Mark Bergevoet (Oud eigenaar Villa Copera Tolkamer, Nu Bedrijfsleider Landgoed Montferland in Zeddam en eigenaar Glasses Wines, wijnimport, Columnist Gezondheid plus)Over de auteur
Mark Bergevoet is Vinoloog van de wijnacademie, eigenaar Glasses Wines wijnimport Azewijn (info@glasseswines.nl), bedrijfsleider/sommelier Landgoed Montferland te Zeddam (zie Facebook Landgoed Montferland voor meer informatie over dit evenement) en columnist Gezondheid plus.

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Egypte, evenement, Jordanië, Libanon, Midden-Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s