Een excursie naar de Champagne!

Door: Liesette van Eijnsbergen – de Vreugd

champagne okt 2013 bagage - LiesetteMet 3 stellen, 6 wijnliefhebbers, hebben we een reisje gepland naar een heerlijke streek, de Champagne! Uiteraard hebben we ons goed ingelezen; zo had ieder stel een favoriet huis in het programma opgenomen. We gingen in één1 auto, dan hielden we meer geld over om champagne te kopen en met de ski box op het dak! We moesten natuurlijk wel voldoende mee terug kunnen nemen…

Keuze 1: Gosset (dachten we…)
De keuze van Pauline Gantvoort! Al snel op internet gevonden en opgebeld. Ee werd in het Frans gemompeld en ietwat nors opgenomen. We mochten de volgende dag komen. Aldaar, het was niet Gosset, maar Gosset-Brabant. Wat bleek, het telefoon gesprek was niet representatief voor de ontvangst, deze was super!
Een kleine champagne boer die 2 generaties terug werd gesplitst van de grote Gosset. Ze produceren 50.000 flessen per jaar. Een heerlijke champagne, mooi in de opbouw van de rest van onze visites!
De eerste dozen werden ingeladen, met een warm gevoel namen we afscheid van dit sympathieke huis. Gelukkig vonden we de ‘echte’ Gosset nog in de hypermarché, ongeproefd meegenomen.

Keuze 2 Eric Rodez
De keuze van Claire Lemmens (ook van het Wijninstituut)! Werd ons aangeraden door onze collega Petra de Vries en stiekem hebben we al eens wat lokaal in Nederland geproefd. Na enkele keren zonder succes te hebben gebeld, besloten we om op de bonnefooi bij Eric Rodez langs te gaan. Ergens midden in de Champagne hebben we Eric gevonden en aldaar aangebeld.
Na lang wachten werd er toch opengedaan. In de deuropening een bavette herkauwende dame, die eigenlijk wat geïrriteerd was, dat zij tijdens haar lunch gestoord werd.
Wij vertelden, dat wij geïnteresseerd waren en of wij wat mochten proeven. Alors, dat was “seulement sur rendez-vous”, alors kunnen wij dan niet een ‘rendez-vous’ voor vanmiddag krijgen, “mais non c’est impossible!”. “Et demain, madame?” “Non, non pas possible,” vertelde de dame ons resoluut. Daar stonden wij, teleurgesteld aan de deur.
Claire vertelde mevrouw, dat zij toch echt wat flessen ( dozen) wilde kopen.
Alors daar wilde madame de deur toch voor open doen. Nadat er weer wat dozen waren ingeladen en madame weer naar haar lunch wilde terugkeren,  zeiden wij haar vriendelijk gedag en vroegen haar: disez bonjour à Eric de nous? Ietwat beteuterd vertelde zij, dat zij dat zeker ging doen.
Daar niet geproefd, maar thuis niet lang gewacht omdat alsnog te doen. We zijn blij, dat Claire heeft volgehouden, want de champagne en dan ook de blanc de blancs is zeker de moeite waard!

champagne okt 2013 ployez 1 - LiesetteKeuze 3: Ployez Jacquemart
De keuze van Liesette van Eijnsbergen (of eigenlijk van Herman den Blijker J). In een van de boeken van Herman de Blijker schrijft hij, dat hij een eerste stop in Frankrijk maakt bij zijn favoriete champagne boer: Ployez Jacquemart.
Dat maakte mij dus erg nieuwsgierig en we zijn niet teleurgesteld. Van tevoren hebben we gemaild en een afspraak met het huis gemaakt. We konden rondgeleid worden en heerlijk wat proeven.
Het huis is relatief klein, produceert 100.000 flessen per jaar. De liefde voor de druiven en champagne vind je terug in de zorgzame productie van de champagne.
Uiteraard hebben wij nog meer geproefd en heerlijk gegeten!

Moe en voldaan, met een auto vol champagne keerden wij weer huiswaarts.

Over Liesette van Eijnsbergen – de Vreugd
Als wijnliefhebber is zij in contact gekomen met Het Wijninstituut. Daar heeft zij de Basiscursus Wijn en het Wijnbrevet gevolgd. Vervolgens is zij voor het Wijninstituut gaan werken. Verder is zij actief als ZZP-er actief in de eerstelijns zorg. Vooral de Franse wijnen genieten haar voorkeur! Van mooie wijn-spijs combinaties kan zij erg gelukkig worden.

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Champagne, Frankrijk, wijnreis en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s