Wijnproeven en Proefclubs

DSC_9343De meest gestelde vraag bij de eerste les van een wijncursus is : “kan ook ik leren wijnproeven?” Gelukkig is het antwoord bevestigend. Iedereen met gezonde smaakpapillen kan leren proeven. Bovendien kan je met een normaal geheugen smaken leren herkennen. De tweede hindernis is het beschrijven van wijn, maar daarover een volgende keer.

Smaak leren kennen
Waarom wil (terecht) iedereen leren proeven? Belangrijkste is de eigen smaak leren kennen en daarna meer wijnen en gebieden leren kennen. Natuurlijk gebeurt er in een les meer …

Het is een mooie start van een zoektocht naar mooie of lekkere wijnen. Te kiezen uit het aanbod van 40.000+ wijnen in Nederland. Een ervaren wijndocent als coach zorgt voor een vliegende start en een efficiënte basis. En het woord “lekker” wordt meteen uitgebannen, want we gaan “objectief” van start. Later is er nog genoeg tijd voor “lekker”.

Proeven vs. drinken
Al snel wordt “proeven” onderscheiden van “drinken”. Proeven kan je al snel meer dan 10 wijnen op een avond, drinken veel minder, dus drinken schiet niet op met het snel opdoen van ervaring. Natuurlijk geeft drinken wel het ultime plezier. Maar we gaan voor het opdoen van veel indrukken, veel ervaring. Hoe leren we nu zo snel mogelijk zoveel mogelijk wijnen kennen. De wijnen in de lessen vormen de basis. De wijndocent geeft aan waar je op moet letten en wat de kenmerken zijn van verschillende druivenrassen en streken. Met enige inspanning (papillen en hersencellen), lukt het iedereen onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld een typische chardonnay en een sauvignon blanc.

Maar na enige tijd is het moment daar, om te zwemmen zonder coach, of zelfs zonder bandjes. De basiskennis en ervaring is daarvoor noodzakelijk. Een ongeoefende duik levert weinig op en is zelfs gevaarlijk voor latere ontwikkeling. Maar zelfstandig ervaring opdoen, is weer nodig om meer ervaring op te doen. Om een examen te halen, maar nog meer om je eigen smaak te vinden en te ontwikkelen.

DSC_9367Proefgroep
De meest geadviseerde manier, is het proeven in een proefgroep. Dat lijkt eng, maar dat is het zeker niet. Iedereen start ongeveer gelijk en je kunt van elkaar leren en groeit samen : exiting!

Iedereen heeft eigen voorkeuren (die snel kunnen veranderen) en waar je van kunt leren. Er zijn oneindig veel thema’s en gekozen kan worden tussen individuele inbreng van wijnen of centrale inkoop en omslag van de kosten. Aan te raden is ook iets over de wijn te vertellen naast het proeven.

Het vinden van een proefgroep en de start ervan is vaak nog te grootste hindernis. Een wijndocent kan daar een actieve rol in spelen in de klas (“wie heeft er nog geen proefgroep?”), of via E-mail. Je zoekt immers lokaal. Maar je kunt ook zelf op zoek bijvoorbeeld via de sociale media Linkedin (Groep Het Wijninstituut). Daar zijn 3000+ cursisten en wijnliefhebbers lid van. Maar een oproep via Facebook en Twitter (#wijninstituut, #proefgroep) kan ook zinvol zijn. Bij proeverijen – Perswijn en wijnhandels waar je ook veel ervaring op kunt doen – kan je leden van proefgroepen tegen komen. Of er wordt ter plaatse het idee voor een proefgroep geboren. Heel stoer natuurlijk : je eigen proefgroep.

De omvang van een proefgroep zou ik in eerste instantie beperken tot 6-8 personen. Zeker bij organisatie thuis. Bij regelmatige afwezigheid van proevers en ruimere (horeca)lokaties kan het aantal leden oplopen tot 20-30 (2 flessen).

Ik hoop dat jullie evenveel plezier en nut van proefgroepen hebben, als ik gehad heb en nog heb. Sommigen proefgroepen zorgen voor vriendschappen van 20+ jaren, eigenlijk nog waardevoller….

??????????????????????André Sauerbier
andre@wijninstituut.nl

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Wijnproeven en Proefclubs

 1. Sanne zegt:

  Leuke blog! Als ik dit lees krijg ik helemaal veel zin om bij een proefgroep te gaan. Ik ben echt dol op wijn. Ik denk dat ik me binnenkort ook op ga geven voor een wijnproefgroep.

 2. jasper zegt:

  Hallo, ik zie dat het laatste artikel op deze blog dateert van april 2014. Nu zou ik graag zelf een wijn blog starten, en een bestaande blog overnemen lijkt me nu eenmaal handiger dan zelf helemaal een nieuwe te gaan opzetten. Daarom dacht ik eens te kijken of er misschien blogs zijn die niet meer worden gebruikt en dan kan ik daarvan gebruik maken. Vandaar dus mijn vraag: Stoppen jullie met op deze blog te posten? En zo ja, misschien kan ik de blog wel overnemen? Ik wil er eventueel wel iets voor geven 🙂 Groetjes

  • bubbelblog zegt:

   Hai Jasper. Nee, de blog is niet over te nemen , maar ik heb naast m’n andere blog (vinissima.nl) even wat minder tijd voor deze. Gewoon een eigen WordPress-blog starten. Tip: neem een .org in plaats van een .com; dat geeft je voor de toekomst meer mogelijkheden om je site naar eigen wens in te richten, aan te passen en uit te breiden. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s